снимка на часовник и тоалет

Основни фактори за съчетаване на дрехи с аксесоари

Ако сте от хората, които обичат ръчния часовник в качеството му на важен аксесоар, със сигурност имате една точка в повече, тъй като винаги един красив часовник може да замени гривна или да прибави елегантност в случаите, когато нямате достатъчно на брой бижута за всеки ваш тоалет.

Съчетаването на ръчен часовник с дрехите ви има някои правила, съобразяването с които ще ви донесе само полза и ще ви гарантира перфектната визия, към която се стремите.

  • Цвят: без съмнение, цветовото комбиниране е един от най-важните фактори. Неслучайно повечето часовници са изработени от материали в неутрални цветове, преливащи от бяло до черно, преминаващи към сиво в различни тонове и нюанси. Разбирате, че никак не е уместно да си поставите любимия електрикавочервен часовник, когато сте облекли тъмносин пуловер, например.
  • Материал: и в частност – метал, също е сред основните фактори. И тук важи правилото благородният метал на всички бижута да бъде един за определен тоалет. Добре е и цветът да е същият, макар че смесването на бяло и жълто злато не се счита за безвкусица (за разлика от комбинацията „злато със сребро“). Факторът материал важи както за основната част на часовника, така и за каишката и закопчалката. Напоследък силиконовите каишки са силно предпочитани, понеже придават известна загадъчност и същевременно финес към тоалети, изработени от фини материи или с ненатрапчиви цветове.
  • Размер – на първо място, каишката не трябва да стяга китката ви. Ако е прекалено стегната, не само че ще останат неприятни следи по кожата ви, но преди всичко няма да се чувствате комфортно. А що се отнася до размера на циферблата, той трябва да е съобразен с големината на китката и на ръката ви като цяло. Може би обичате малък часовник, но помислете дали той не се „губи“ визуално на вашата китка. И обратното – можете да видите дами с нежни китки, носещи часовници с огромни циферблати. Разбира се, авангардните натури могат да си позволят екстравагантност, но добре е това да не е винаги и на всяко място.

Съществува правило, според което циферблатът не трябва да покрива повече от една трета от широчината на китката (от външната й страна), нито пък да е по-малък от две трети от нея. В първия случай циферблатът ще изглежда нелепо голям, а във втория – смешно дребен. Описаното правило не е строг принцип, когато искате да излезете от рамките на елегантността, но това би било решение на ваша отговорност. Характерно е за хората на изкуството да демонстрират типажи аксесоари, контрастиращи на приетите норми, без това да е непременно гротеска – въпрос на лична индивидуалност.

  • Стил на тоалета – ако случайно погледът ви се спре на представително облечен господин в класически, официален костюм, а на китката си носи спортен часовник, подобна гледка най-малко би предизвикала у вас насмешка. Без значение колко сте привързан към часовника във вашето ежедневие, няма как той да бъде подходящ за всеки повод. Добре е да разполагате не само с един часовник, а поне с няколко, за да бъдете в тон с облеклата си при всички случаи.
  • Източник на продажба: иначе казано – важно е откъде купувате часовника. Излишно е да споменаваме, че купеният от сергия няма да е толкова надежден, колкото този от специализирания магазин, особено ако го избирате за шикозен тоалет. Дори за най-ненаблюдателните, от пръв поглед си проличава класата и себеуважението. А ако случайно по време на официална визита часовникът ви спре или започне да показва грешно време, цялото добро впечатление, както и настроение, на мига  ще се развали.

Часовникът е аксесоар, който бързо, дори веднага, се забелязва. Затова умело го съчетавайте с облеклото си – той или ще ви представи добре, или ще ви злепостави.

Пожелаваме ви винаги да бъде първото!